Click here for search results

SVJETSKA BANKA POKREĆE GLOBALNI NATJEČAJ ZA MLADE U PISANJU SASTAVA za 2007. god.

Available in: English

Najbolji sastavi  će osvojiti nagrade u vrijednosti do 5,000 USD i  biti predstavljeni na konferenciji ABCDE koja će se održati u Sloveniji u maju

 

 

SARAJEVO, Bosna i Hercegovina, 7. februar 2007. god.   – Svjetska banka poziva sve zainteresirane mlade ljude iz Bosne i Hercegovine da učestvuju u godišnjem natjecanju Svjetske banke u pisanju sastava (eseja) i da tako razmijene svoja i iskustva i ideje o borbi protiv korupcije.  Najbolji sastavi koji opisuju načine na koji korupcija utječe na mlade i kako se boriti protiv nje bit će nagrađeni sa 5,000 USD odnosno 1,000 USD.

 

Proces dostave radova za Natječaj u pisanju sastava 2006. je u potpunosti zasnovan na Internetu, i svi zainteresirani mogu naći odgovarajuće linkove i informacije preko lokalne Internet stranice Svjetske banke: www.worldbank.ba.   Ranijih godina, ovo redovno natjecanje Svjetske banke privuklo je nekoliko milijuna Internet posjetitelja, dok je nekoliko tisuća sastava pristiglo iz cijelog svijeta.  Jedan od finalista tokom natjecanja 2005 bio je student iz Sarajeva, Safet Hadzimuhamedovic, sa svojim sastavom o značaju tolerancije u suvremenom svijetu.

 

Sastavi koji će osvojiti nagradu na natjecanju 2007. birat će se po svojoj originalnosti, jasnoći i korištenju konkretnih prijedloga vezanih za temu.  Mladi su slobodni da razvijaju svoje sastave kako god žele da bi postigli veću uvjerljivost.  Rok za podnošenje sastava je 15. mart.  Finalisti će se proglasiti 20. aprila, i oni će biti pozvani da predstave svoje radove na završnoj ceremoniji dodjele nagrada na ABCDE konferenciji koja će se održati na Bledu, Slovenija, 18. maja 2007. godine.

 

Godišnji globalni natječaj Svjetske banke u pisanju sastava ima nekoliko jednostavnih pravila, među kojima su slijedeća: učesnici moraju imati između 18 i 25 godina; svaki učesnik može dostaviti samo jedan sastav; sastavi ne smiju biti duži od 10 strana (maksimalno 4,000 riječi, pisane proredom 1.5); sastavi se mogu dostavljati samo putem Interneta (online), na engleskom, francuskom ili španjolskom, i uz svaki sastav mora ići sažetak (maksimalno jedna strana), na osnovu kojega će žiri izvršiti pred-selekciju.

 

Vise informacija o natjecaju: www.essaycompetition.org

 
Permanent URL for this page: http://go.worldbank.org/09CCDQ0P60