Click here for search results
Online Media Briefing Cntr
Embargoed news for accredited journalists only.
Login / Register

Riječka luka –jadranski "prolaz" prema Europi

English Version

Rijeka port todayRijeka, Hrvatska, 3. ožujka 2006. - Rijeka*, treći najveći grad Hrvatske i najveća hrvatska luka, do 2009. godine nalikovat će više na Barcelonu ili Baltimore.

S novim uređenjem bit će u mogućnosti prihvatiti prekooceanske putničke brodove kapaciteta do 500 putnika i druge putničke brodove. Središnji dio riječkog bazena bit će namijenjen komercijalnoj upotrebi, dok će građani i posjetitelji imati otvoren put do obalnog dijela, čime će se stvoriti atraktivan mediteranski lučki grad. 

Rekonstrukcija riječkog morskog prolaza, znanog kao Rijeka Gateway, pokrenula je hrvatska Vlada u suradnji sa Svjetskom bankom.

Ovim projektom izmijenit će se lice grada, a on će ujedno pomoći i konkurentnosti hrvatskog gospodarstva na način da će poboljšati sektor međunarodnog putničkog i robnog prometa u Rijeci, modernizirati povezanost luke i prometnica te revitalizirati lučko poslovanje poboljšanim održavanjem prometnica i mostova.

Radovi

Zajmom od 156,6 milijuna USD financirat će se velika poboljšanja i izmjene,  uključujući:

- obnovu lučke infrastrukture;
- izmjenu opreme za rukovanje teškim teretima;
- razvoj graničnog područja između  luke i grada;
- poboljšanje upravljanja lučkim prometom i njegove sigurnosti te zaštite okoliša;
- dovršenje zapadnog dijela riječke obilaznice i izgradnjom pristupne ceste za luku;
- kao i rekonstrukciju Krčkog mosta.

Rijeka-pier2.jpgProduženje Zagrebačke obale, koje bi trebalo biti dovršeno do siječnja 2009, omogućit će Rijeci prihvat velikih  brodova. Do tada bi Rijeka trebala imati potpuno modernizirani kontejnerski terminal u istočnom dijelu grada i novi, moderni robni terminal u zapadnom dijelu grada.

Središnji dio luke također će biti znatno izmijenjen.

Novi putnički terminal smješten u središtu grada imat će sve potrebne objekte za prihvat putnika i prekooceanskih putničkih brodova, te će postati središnjom točkom nove riječke rive. Dio luke zvan Delta pretvorit će se u hotelsko i poslovno područje uz obalu, s atraktivnim javnim prostorom. Također će se izgraditi marina u starom dijelu luke zvanom Porto Baroš. 

Radna mjesta za grad i regiju

"Razvoj luke već je započeo, a budući porast poslovnih aktivnosti u Delti i Porto Barošu trebao bi značajno pridonijeti zajednici", rekao je ravnatelj Lučke uprave, Bojan Hlača.

Future Rjeka"Prema mišljenju naših konzultanata, očekuje se da će se ovime stvoriti 2000 radnih mjesta za Rijeku i još 1000 za cijelu regiju", dodaje Hlača. "Većina posla bit će vezana uz pomorstvo, a dio će ih biti vezan uz turizam. Do 2020. u državni bi se budžet Republike Hrvatske trebalo slijevati prosječno 18,5 milijuna USD godišnje od poreza na dobit ostvarenog od poslovnih aktivnosti u Rijeci."

"Procjenjuje se da će do 2025 poslovne aktivnosti u regiji vrijediti više od 200 milijuna eura nastalih od potrošnje posjetitelja u zoni projekta, a da će strani turisti i domaći posjetitelji generirati 350 milijuna eura dodane vrijednosti u regiji.“ 

Važan prometni put i vrata prema Europi

Projektom Rijeka Gateway stvorit će se dominantan prometni pravac u Hrvatskoj koji će povezivati morske putove s europskim prometnicama i željezničkimkoridorima. Rijeka već sad generira 40% svojeg robnog prometa s Mađarskom, Austrijom, Slovačkom i Češkom putem koridora V. Rast prometa trebao bi pretvoriti Rijeku u jednu od glavnih luka Središnje i Istočne Europe.

Dugoročno gledano, jednom kad Hrvatska postane članicom Europske unije (EU), hrvatsko će gospodarstvo i prometni sustav postati integralnim dijelom prometne mreže EU. Rast riječke luke ovisit će o ulozi i značaju tranzitnog prometa kojeg će Hrvatska kao članica Unije moći privući.

  * Rijeka
Glavna hrvatska luka, smještena u Kvarnerskom zaljevu, jednom od zaljeva Jadranskog mora. Grad ima 144.043 stanovnika i treći je po veličini grad u Hrvatskoj. Rijeka je središte Primorsko-goranske županije. Gradsko gospodarstvo ovisi ponajviše o morskom transportu, brodogradnji (brodogradilišta "3. maj" i "Viktor Lenac") i turizmu.
Razvoj riječke luke kao moderne luke počeo je 1717. Godine 1913. Rijeka je bila jedna od prvih deset europskih luka s prometom od 2,1 milijuna tona. Tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata luka je počela propadati. Rijeka se oporavila 1950, kad joj je promet dosegao 2,4 milijuna tona. Zbog rata u Hrvatskoj Rijeka je tijekom 1990-ih ponovno stagnirala, a brodovi koji prevoze robu okrenuli su se prema lukama Trst i, osobito, Kopar. Od 1996. promet u riječkoj luci polako raste do današnjih 5 milijuna tona krutog tereta i 7 milijuna tona tekućeg tereta godišnje.

 Linkovi:

  orange arrow Pročitati: Dokumente Svjetske banke o projektu Rijeka Gateway

početak stranice

Otkad je Hrvatska pristupila Svjetskoj banci 1993., Banka aktivno pruža financijsku i tehničku podršku, savjete o sektorskim politikama i analitičke usluge državi. Do sada je Banka podržala 30 projekata ukupne vrijednosti 1,97 milijardi USD  te odobrila 42 darovnice ukupne vrijednosti 44,8 milijuna USD. Svi do sada završeni projekti dobili su zadovoljavajuće ocjene. Ukupna uspješnost portfelja posljednjih nekoliko godina je iznad regionalnog prosjeka, a stope isplate su visoke.

 Za informacije o aktivnostima Svjetske banke u Republici Hrvatskoj posjetite
www.worldbank.hr


For more information, please visit the Projects website.

Related News

Managing Record Surge In Capital Flows Poses Challenge For Developing Countries
Upravljanje rekordnim porastom kapitalnih tokova predstavlja izazov za zemlje u razvoju
TRGOVINA U ISTOČNOJ EUROPI I BIVŠEM SOVJETSKOM SAVEZU POTIČE PROSPERITET NO POTREBNO JE UBRZATI REFORMEPermanent URL for this page: http://go.worldbank.org/V9N60RX7L0